fbpx

Geceyim

Bir Beceri Edin-1

Dergimizde de bahsedilen Dolu Dolu Yaz! ile başlayan bir beceri edinmenin serisini sitemizde devam ettireceğiz. Hem de bunu herkesin bildiği 20 gün kuralı dışında sizden bir günü geçmeyecek kadar kısa sürede bir beceriyi nasıl temel düzeyde hakim olabileceğinize ve bunları gerçekleştirdiğiniz de sizi tatmin eden bir çalışma olacağına şahit olacaksınız.

Hazırsanız başlıyoruz…

Her zaman isteyerek veya bilmeden kafamızın içine yerleştirdiğimiz bir kendimiz vardır. Kendimizi farklı yerlerde, farklı işlerle meşguliyetlerle hayal ederiz. Daha iyi bir vücudun içinde, küçüklüğünüzden beri yapmak istediğiniz kaykay’ın üstünde veya bir tiyatronun seyirci koltuğunda değil de sahnenin üstünde. Bu hayallerimiz aslında bir süre önce yaşadığımız veya okuduğumuz çevre tarafından kendimizin üstüne eğilip uyuşmasıyla birlikte yakıştırdığımız bir iç benliğimizdir. Farkında olmadan kendimizi hedefler yaratıp ona yaklaşan ona yaklaştıkça bizi tatmin olan bireyler yapar.

Bu içimizdeki benlikler zaman zaman görünür hale gelip kimi zaman gözlerimizi kapattığımızda, yastığa başımızı koyduğumuzda karşımıza çıkar. Genelde kimseye bu hayallerimizi hedeflerimizi paylaşmayız çünkü bunları gerçeğe dökmek anlatmakla başlayacaktır. Sizi hareket etmek zorunda hissettirecektir. Bu seri de sizi harekete geçirecek ve hareket ederken nelere dikkat etmeniz gerektiğine yardımcı olacak.

Bazı insanlar neden başarılı olur? Doğuştan gelen sebepler dışında tüm insanlar eşit olarak doğar. Yanınızdaki arkadaşınız sizinle bu eşitliğe aday bir kişidir ancak bir de şöyle düşündüğünüzde ikinizde aynı anda 3 dili konuşabilecek potansiyele sahip kişilersinizdir. İşte bu potansiyeli gerçekleştiren bir kişi sizden daha başarılı kabul edilir. Aslında başarısı buradaki 3 dili konuşabilmesi değil, bu 3 dili öğrenmek için kendini tekrar aklında çizmesinden gelir. Kendini kontrol eder, daha fazla kendi içine kulak verir. Kendine odaklandıkça çevresini de ona göre şekillendirmeyi bilir. İstediği şeylere ulaşmak için sebepler uydurmak yerine üstünden gelmeyi kural bilir. Başarılı denmek için değil, başarmak için yaptığı işe odaklanır.

Daha önce birçok kez bir şeyi başarmak için çalışmış olabilirsiniz, en basitinden üniversite sınavı için verdiğiniz, harcadığınız süreci hatırlayın. Onlarca saat, en büyük hatalarımızdan biri de bu; bir şeyi başarmak için ona saatlerce zaman harcamak. Onlarca saatte kendimizi kaybetmeden nitelikli olarak yaptığımız herhangi bir şeye odaklanmak. Bu yazıyı yarım kafayla okuyorsanız hiç okumasınız daha çok yararlı olacaktır çünkü bunlar zaten uçmaya hazır siz de bırakmaya. Bir işte ustalaştığınız zaman bilinçsiz olarak onu gerçekleştirebilirsiniz. Yeni bir şeyler katıyorsanız bu öyle kolayca olacak bir şey değildir, öncelikle öğretmelisiniz daha sonra pratik yapmalı ve bir süre sonra kontrolsüz gerçekleştirebildiğinizi göreceksiniz. Bir müzik aleti çalıyorsanız veya çalan birilerini gördüyseniz ilk hareketler örneğin parmak geçişleri, sabit vuruşlar yapmak bunlar zor gelecektir ancak öğrenmeye odaklanıp nitelikli saatler geçirdikten sonra bunları kontrolsüz olarak yapmaya başladığınızda basit gelmeye başlayacak halbuki hareket baştakiyle aynısıdır.

O zaman edindiğimiz iki kural var:

Ne kadar çalıştığın değil; ne kadar kendini vererek, ne kadar çalıştığın.
Hiçbir şeyin öğrenmeden zor olduğuna karar veremezsin, öğrenince de zaten kolay gelecektir.

Beceri edinimini daha sonra detaylı bir şekilde açıklayacağımız şu maddelerle özetleyebiliriz.

Karar Verme: Maymun iştahlı olmadan gerçekten isteğinizi kafanızda oluşturun

Ufalama: Ne kadar büyük olursa olsun küçük parçalara ayırdığınızda hepsinin üstesinden gelebilirsiniz bu yüzden beceriyi küçük parçalara ayırın

Araştırma: Bu alt parçacıklardan her biri hakkında araştırma yapın. Daha önce gerçekleştiren başka kişilerin paylaşımlarını gözlemleyin. Sizi pratiğini yapmanızı sağlayacak bilgiler edinmeye çalışın. Ay’a ilk hangi ayakla basıldığı sizin işinizi görecek bir bilgi değil. Bilgi kirliliğinden kaçınmak için elemeyi unutmayın.

Engelleri kaldırmak: Hedefinizi aksatacak her şeyden kaçının. Zamanlamalarınızı ayarlayın, fiziki ve duygusal, ruhsal sebepleri ortadan kaldırın.

Pratik yapın: Kendinize bu özelliği yükleyecek olduğunuz kısım. Bir deniz seyahatinden sonra düz yolda bile sallanıyor gibi hissettiğiniz anılarınız olmuştur ya da çokça yaptığınız bir şeye ara verdikten sonra farkında olmadan bu hareketi tekrar gerçekleştirdğiniz aynı onun gibi pratiklerle bunu pekiştirin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
%d blogcu bunu beğendi: