Merhabalar sevgili okurlar ? Mor rengini sever misiniz? Bugün sizlerle bu asil renk üzerine konuşalım. Mor esasında ara ve soğuk bir renktir. Bunun yanı sıra aşağıda anlatacağımız hikayesine bakılacak olursa hep radikal konuların da simgesi olmuş, bazı müzik gruplarına adını vermiş ve birçok imparatorlukta kutsal renk olarak kabul edilmiştir. Roma, Bizans, Pers imparatorlukları zamanı başta olmak üzere özellikle İngiltere’de mor renk kraliyet ailesini simgeler hale gelmiştir. Hatta 1533-1603 yılları arasında İngiltere Kraliçesi olan I. Elizabeth, kendisi ve kraliyet ailesi dışında kalanların mor renkte giysiler giymelerini bile yasaklamıştır. Bu rengin zengin çevreler tarafından arzulanmasını sağlayan en önemli etken Fenike ya da Sur moru olarak da bilinen rengin dayanıklı olması, kumaştan kolay kolay çıkmaması ve güneş ışığına maruz kaldıkça parlaklığının artması olduğunu söyleyebiliriz.
O zamanlarda mor rengi en pahalı ve en ulaşılmaz renkti. Bunun en önemli sebebi rengin üretimi için Sur Antik kenti kıyılarındaki on binlerce deniz salyangozunun telef edilerek sadece 5-10 gram boya elde edilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki yarım kilo mor rengi 1,5 kilo altına değermiş, Antik Çağ’da mor ve tonlarındaki boyaların hem üreticisi hem de pazarlayıcısı ise Fenikelilermiş. Mor renk elde edilen bu deniz salyangozunu aşağıdaki resimde görebilirsiniz;
Peki bu lüks mor renk nasıl oldu da genel kullanıma açıldı ve herkesin ulaşabileceği bir renk haline geldi? Bu durum 1856 yılında, sıtma ilacı üzerine çalışan İngiliz kimyager William Henry Perkin’in şans eseri mor rengi keşfetmesiyle mümkün olmuştur. Tesadüfen mor rengi ve ilk sentetik boyayı bulan Perkin kısa zamanda kendi fabrikasını kurmuş ve mor rengi üretimine başlamıştır. Böylece mor renk artık bir statü sembolü olmaktan çıkmış ve herkesin kullandığı bir renge dönüşmüştür.
Önce başka canlılardan elde edilmeye başlanan bu alımlı renk, sentetik olarak üretiminin mümkün olmasından sonra maddi değerinden çok şey kaybetse de renklerin içinde zenginliği ve asaleti simgelemeye devam ediyor.
Günümüzde de mor renginin sakinleştirici etkisi olduğu düşünülür ve terapi merkezlerinde sıkça kullanılır. Ayrıca astrolojide özgürlüğü temsil eden yay burcu da mor ve leylak renklerini sahiplenir.
Çiçeklerin renklerine göre anlamları olduğu söylenir. Özellikle ender görülen mor gül kimilerine göre ebedi aşkı kimilerine göre ise ilk görüşte aşkı temsil eder.
Ayrıca mor rengi Erguvan rengiyle de sıkça karıştırılır fakat bu iki renk farklı frekanslara sahip iki farklı renktir.
Sona yaklaşırken bu araştırmayı yaparken beni en şaşırtan bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir varsayıma göre günümüzden yaklaşık 2.4 ila 3.5 milyar yıl önce, yani klorofil hakimiyetinden önce, fotosentezi retinal adlı mor renkli bir pigment gerçekleştiriyormuş. Yani Dünya’daki bitki örtüsü her zaman yeşil değilmiş bitki örtüsünün baskın rengi mormuş. Bu varsayıma Mor Dünya Hipotezi adı veriliyor.
Gördüğünüz gibi tarih sahnesinde renkler de onları giyenler de günlük yaşamda kullanarak yaşatanlar da hatırlanıyor ve hoş bir seda olarak hatıralarıyla anılıyor. Her renk kendince güzellikte. Renklerin güzelliği hep sizinle olsun, yaşamınızdan gökkuşağı hiç eksik olmaması dileğiyle..
Merhaba ben Selenay, çokça okuyup biraz da bir şeyler yazıyorum. Ha bir de hayallerimin peşinden koşuyorum!
Dünyanın mor olduğu beni de çok şaşırttı.