PCOS, yumurtlamama ya da geç yumurtlama, androjen fazlalığı (akne, yüzde tüylenme, saç dökülmesi), kilo alma, insülin direnci ve kısırlık da dahil olmak üzere bir dizi belirti içeren yaygın bir rahatsızlıktır.
Bu tedirgin edici belirtilerin yanı sıra, uzun vadede PKOS; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kanser riskini de arttırmaktadır.
Polikistik over sendromunun sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte ortaya çıkışında genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu bilinmektedir. Hastalığın oluşumunda ailesel yatkınlık önemli bir rol oynamaktadır. Ailesinde polikistik over öyküsü bulunan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı, diğer bireylere oranla oldukça fazladır. Buna ek olarak obezite de bu hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan faktörler arasında yer almaktadır. Fazla kilo ve buna bağlı olarak oluşacak insülin direnci, hiperinsülinemiye (kanda insülin hormonu düzeyinin yükselmesi) neden olur ve bu da vücutta androjen hormonu sentezini artırır.
Polikistik over sendromunun belirtileri ise şöyledir:
İnsilüne karşı direnç
- Kiloda artış
- Saç dökülmesi
- Tüylenme
- Sivilce
- Yüz bölgesinde yağlanma
- İltihap
- Düzensiz adet
- Cildin kararması
- Baş ağrısı
- Kısırlık
- Depresyon
PCOS ve Beslenme
PCOS’un maalesef ki klasik anlamda bir tedavisi yok. Bununla yaşamayı öğrenmek gerekiyor ve PCOS’u kontrol altında tutabilmek için en önemli şey yaşam tarzıdır. Yani beslenme, egzersiz ve kilo kontrolüdür. İnsülin Direncine sahip PCOS‘lu bireylerde egzersiz ve kilo kaybının semptomları hafifletmekte olduğu bilinmektedir. PCOS’ un seyrine göre ilaçla tedavi yapılabilir.
- Beslenme düzeninde düşük glisemik indekse sahip besinlere yer verilmelidir.
- Lif içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir.
- Hayvansal proteinlerin yanı sıra bitkisel proteinlere de beslenmede yer verilmelidir.
- Doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulmalı, kaliteli yağlara yönelinmelidir.
- Paketli besinlerden uzak durulmalıdır.
- Kullanılan tuz miktarı azaltılmalıdır.
- Günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
- Az az sık sık beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Merhabalar Ben Diyetisyen Şeyma Hevi Çelik. Yeni şeyler öğrenmek, farklı tatlar denemek, mutfağa girip bir şeyler yapmak beni motive ediyor.