Rorschach testi, psikolojik testler arasındakilerden biridir. İsviçreli psikanalizci ve psikiyatrist Hermann Rorschach tarafından ortaya çıkarılan testin amacı başta şizofreni olmak üzere çeşitli düşünce bozukluklarının tespitini yapmaktır.Rorschach testi zaman içerisinde mürekkep lekesi testi olarak da anılmıştır.
Hermann Rorschach’ın babası ilginç gelmeyecek şekilde bir ressamdı.1884 doğumlu Hermann, 15 yaşında Zürih tıpı bitirmiş, 20 yaşında bölgesel bir psikiyatri hastanesinin müdür yardımcısı olmuştur. 1921 de ise şimdi kullanılan Rorschach testinin temelini attacak bir kitap yazdı. Ancak birçok psikolog buna değer vermedi. Kitap yayınından bir yıl sonra ise hayatını doğal yollarla kaybetti. Kaybedildiğinde henüz 37 yaşında 1 oğlu ve 1 kızı vardı. Ölümünden sonra yazdığı kitabı ve buradaki testi, ilerde yapılacak olan kişilik testinin el kitabı oldu.
Testte kullanılan şekillerin mürekkep ile oluşturulması nedeni ile mürekkep testi olarakta adlandırılmaktadır. Zamanla insanın kişiliğini incelemek için de kullanılır hale gelmiştir. Şekillerin belirli bir görünümü aslında yoktur. İncelenen, karşıdaki kişinin bilincinde uyandırılan ya da bilinç altında yatan düşüncülerin çağrışımından fikir edinmek.
Bu test insanlar arasında filmler ve çeşitli kitaplar desteklenmesiyle, bahsedilmesinden dolayı insanlar arasında yaygınlaşmıştır. Halbu ki bu test halk arasında uygulanabilecek kadar basit değildir. Dediğimiz gibi şekillerin karşıdakinde uyandıran düşüncelerini davranışlarını analizleyerek bilgi edinmeye çalışılır. Bunun içinde çokça birikim ve iyi geliştirilmiş bir gözlem kabiliyeti ister.
Test edilen kişi de bazı incelenen koşullar:
- Mürekkep şekillerinin bütün olarak mı, yoksa spesifik noktalara değinerek mi tanımlandığını
- Görüntünün hareketli bir varlığımı yoksa durağan bir varlığı çağrıştırdığını
- Şekillerde hayvan veya insan mı çağrışımı daha fazla olduğu ya da hiçbiri
- Suratı andıran mürekkeplerde renklerin etkisi veya öne çıkan mürekkep vuruşları
- …
Bu testi destekleyen kadar eleştiren de birçok kişi var. Şekillerin oluşturdukları ile kesin bir yargıya ulaşılamayacağı savunuluyor. Bana sorarsanız evet kesin bir yargıya ulaşılamasa da karşımızdaki insanı iyi değerlendirerek hakkında birkaç fikir edinebiliriz.
Bunun dışında internette tıklama ile yapılan testlerde sadece eğlence amaçlı olarak yapılmaktadır. Bir psikoloğa uğrayarak testi yaptırabilirsiniz. Gerçek testte psikoloğunuz sizi inceleyecek, notlar alacaktır. Bir resmi gösterip at mı kelebek mi erkek cinsel bölgesi mi hiçbir şey mi görüyorsunuz diye sormayacaktır…