28 Kasım tarihi itibariyle “Birlikte İyi Gelecek” projesi Türkiye, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Samsung Electronics işbirliği ile siber zorbalık konusunda çocukların, gençlerin, ailelerin ve öğretmenlerin farkındalığını artırmayı hedefleyen “Siber Zorba Olma! #farkinavar” hareketi başlattıldı.
13 Aralık itibarı ile sosyal medyada ve diğer kitle iletişim araçlarınca insanlara iletilmeye başladı.
Siber zorbalığa farkında veya farkında olmadan ya maruz kaldık ya da zorbalıkta bizzat biz bulunduk. Bu siber zorbalık rütbesine erişmeniz için yapmanız gerekenler şunlar:
Siber zorbalık hangi şekillerde karşımıza çıkar?
- Mobil cihazlar aracılığı ile bireylerin görüntülerini izinsizce çekip paylaşmak,
- Sosyal ağlar ya da sohbet odaları gibi çevrimiçi ortamlarda bireyleri aşağılayıcı, alay edici, tehditkâr, cinsel taciz veya şiddet içeren mesajlar göndermek,
- Birinin kişisel bilgilerini rızası ve haberi olmadan sosyal medya aracılığıyla paylaşmak,
- Sosyal ağlarda birisi hakkında dedikodu yaymak,
- Bir kişiye ilişkin karalayıcı, aşağılayıcı web sayfaları hazırlamak,
- Başkası adına sahte hesap açıp, onun kimliğine bürünmek,
- Bir kişinin çevrimiçi ortamdaki tüm hesaplarını ısrarlı biçimde takibe almak,
- Ortak tanıdıkları etkileyerek hedef olarak seçilen bireyi arkadaş listelerinden silmelerini ve bloke etmelerini, yani sosyal olarak dışlamalarını sağlamak…
Maddeleri okuduğumuzda neredeyse hiç bir yargıya çok uzak değiliz. Kimisine maruz kaldık kimisine de şahit olduk hatta bizzat baş rolünde yer aldık.
Geleceğin nesli robotlardan önce gençliğimizdir. Zorbaların peşinde oldukları asıl kişilerde bu gelecek tohumları. Kimi zorbalar yukarıda bahsettiğim bizim gibi insan, kolay ve basit olmasına rağmen yapılmaması gereken zorbalıkları yaparak suçlu konumuna geçiyor. Belki de bu yaptığının yanlış olduğunun farkında ama zorbalığının bu kadar üstüne büründüğünün farkında değil.
Bunun farkına varıp birkaç senedir yürütülen bir proje zaten vardı. Formatörler bu proje için birçok okulla çalışma yürüttü. Şimdiyse kamuoyuna açık bir şekilde yayarak daha fazla kişiye ulaşıp bilgilendirilmek isteniliyor.
Sosyal medya aracılığıyla bilinç altımıza gönderilen milyonlarca bilgi ve ötesinde kavramlar var. Bu siber zorbalığı önleme çalışması, bu sürece fayda sağlayabileceğini düşünüyorum.
Projeye destek olmak için yapmanız gerekense çok basit kendinden başlayarak çevreni düzelt. En temel yargı “Kendine yapılmasından hoşlanmayacağın herhangi bir şeyi sen de başkasına yapma.”
Argo konuşma siber alemin uçsuz bucaksız diyarlarındaki en büyük dağ haline geldi. İnsanlar gerçek hayatta kullanmadığı kadar küfürü sanal alemde kullanıyor. Bir başka anlamda sanal alemin, insanların içinde bir canavarın olduğu ve bu canavarın zorbalığından kaçınmak için bağlanan zincirleri koparan bir yer konumuna geldiğini görmekteyiz. Bunun en basit örnekleri de hemen proje reklamının altına yapılan saçma sapan yorumlarda görebilirsiniz.Gerçek hayat yaşamımızdaki gibi sanal alemdeki kullanıcı profillerinin arkasına saklanan bizlerin çeki düzen içinde devam etmelerinin gerektiğini düşünüyorum.
Sizden de bu farkındalığı yaşayarak ve yayarak iletmeniz dileğiyle…